Thorbecke Voortgezet Onderwijs

Nieuwsbulletin Thorbecke Prinsenlaan
januari - februari 2020We wensen jullie én jullie kinderen allemaal heel veel geluk en gezondheid in 2020

 
Reacties op vorige nieuwbrief
Hartelijk dank voor alle positieve reacties op de vorige nieuwsbrief. Ook dank aan de ouders die berichten/foto's/filmpjes over hun kinderen doorsturen. Daarvoor geldt: hoe meer, hoe beter! Daar wordt de berichtgeving op onze socials en in deze nieuwsbrief levendig van. Jullie kunnen alles appen naar 0611-364037. Er wordt altijd iets mee gedaan!
 
  
Joost weet het
Op 17 december kwam wereldtopper Joost Luiten weer werken met onze sportklasleerlingen die een 20-weekse golftraining volgen. We hebben in het vorige nieuwsbulletin al uitgelegd wat de link tussen golf, onderwijs en burgerschap is.
Dit keer laten we de beelden spreken: onze leerlingen aan het werk met de beste Nederlandse golfer aller tijden.
Op onze pagina's op Facebook en Instagram zien jullie nog meer beelden.
Een filmpje waarin Emir twee cameraploegen te woord stond na een legendarische putt, werd op de LinkedIn-pagina van directeur Frank Vijg bijna 5.000 keer bekeken.


 
 
Thorbecke-talenten
Op 10 februari worden de Sportawards Rotterdam-Rijnmond uitgereikt.
In de categorie talent van het jaar is Thorbecke Prinsenlaan vertegenwoordigd met twee wereldtoppers in hun sport: Yael van Heemst (judo) en Thomas van Wanrooij (zwemmen).
Héél fijn als jullie op een van beiden willen stemmen. Dat kan tot 1 februari op www.rijnmond.nl/sportawards.
 

Keulen
De leerlingen van havo4, vwo4 en vwo5 met Duits in hun pakket gingen op 13 december op excursie naar Keulen. Hiermee werd een lange Prinsenlaan-traditie in ere hersteld, inclusief de aanwezigheid van onze mevrouw Bicker Caarten die vele jaren na haar pensionering nog altijd met een stralend humeur en groot vakmanschap voor onze leerlingen klaar staat, en in het museum voor moderne kunst zelfs een deel van de rondleiding voor haar rekening nam.
Op het filmpje delegatieleider meneer Bakker, tevens sectievoorzitter Duits, opgenomen om 07.15 uur op de parkeerplaats voor de school.
Overigens organiseerden we voor de leerlingen uit dezelfde leerjaren met Frans in hun pakket een excursie naar Brussel.


 
 
Barcelona
In overleg met een aantal leerlingen, die op hun beurt hun klasgenoten hebben geënquêteerd, pakken we ook de grote buitenlandse reis weer op.
Het reisdoel is Barcelona. 
Havo4, vwo4 en havo5 gaan van zondag 19 tot en met zaterdag 25 april 2020. 
Er zijn inmiddels ruim 100 aanmeldingen, die definitief kunnen worden gemaakt met de aanbetaling (de ouders van de aangemelde leerlingen hebben de factuur ontvangen), uiterlijk op 10 januari.
We hebben meneer De Knegt afgelopen weekend alvast vooruit gestuurd...
 
 
 
 
En toen was er licht...
Meneer Boot (Natuurkunde) creëerde een vakkundig kerstsfeertje in vwo3. De klas deed een lichtpracticum in een lokaal dat alleen werd verlicht door lichtkastjes waarmee de leerlingen de brekingswet van de Nederlander Willibrord Snellius (1580 - 1626) verifieerden. Wanneer licht vanuit lucht een doorzichtig materiaal (bijvoorbeeld glas, water of plastic) tegenkomt, verandert het licht van richting. De leerlingen controleerden met behulp van het practicum de door Snellius beschreven formule waarmee deze richtingsverandering wordt beschreven. Op deze manier ervaren de leerlingen dat een formule uit het leerboek écht klopt! 

 

Koppelbazen
Wij maken de roosters van jullie kinderen in Zermelo. Het rooster zelf, de cijfers, het huiswerk en de studiewijzers laten we zien in Magister.
Vanaf 24 januari aanstaande behoren we tot de 25 scholen waar de koppeling tussen beide systemen automatisch gaat verlopen.
Dat klinkt misschien niet erg spectaculair, maar is voor ons echt een belangrijke stap.
De gevolgen gaan jullie, in de loop der tijd, onder meer merken in de snelheid van handelen met roosteraanpassingen, in het kiezen van de Thorbecke-uren, en in de zichtbaarheid van ingewikkelde roosteraanpassingen.
Er is één (eenmalig) nadeel: op 24 januari verdwijnt al het huiswerk (voor de periode na 24 januari) even uit Magister. De docenten zetten dat zo snel mogelijk terug en dan loopt het daarna weer als vanouds.
 
Opel Nikita
Vorig jaar maakte Nikita Catsburg het beste Profielwerkstuk op het vwo.
Orange Motors stelde daarvoor een prijs te beschikking: een weekend in een cabrio rijden. Het was alleen even wachten op het moment dat Nikita haar rijbewijs zou halen.
Eind december was het zover: vanwege het weer geen cabrio, maar een Opel GrandlandX.
Voor dit jaar proberen we weer mooie prijzen te regelen.
We houden ons aanbevolen voor vaders en moeders die ons daarmee willen helpen.

 


Schaatsen
De eerste en tweede klassen sloten 2019 in stijl af met schaatsen op de Schaatsbaan Rotterdam. 

 

Onderwijsontwikkeling
Digitalisering speelt een belangrijke rol in de hele maatschappij. Dus ook in het onderwijs en zeker op onze school waar de roosters (gelukkig) flexibeler zijn dan op de meeste andere scholen.
Bij ons is digitalisering een middel dat we inzetten waar het kan, maar we blijven ook graag traditionele werkvormen gebruiken als deze een beter effect hebben.
Bijvoorbeeld bij wiskunde in de onderbouw werken we juist weer met de 'ouderwetse' ruitjesschriften, waarin gerekend en getekend wordt.
Bij Aardrijkskunde wordt met veel enthousiasme vooral digitaal gewerkt. Met Learnbeat. In het filmpje hieronder legt mevrouw Middeldorp de voordelen daarvan uit.

 
 
Even afrekenen
Formeel worden wij als school vooral beoordeeld op de kwaliteit van onze lessen en onze onderwijsresultaten. Maar hoe belangrijk die ankerpunten ook zijn, onze feitelijke meerwaarde zit in wat we onze leerlingen mee kunnen geven om veilig, gezond, optimistisch en gediplomeerd het volwassen leven in te stappen.
In dat kader raakten we een beetje ontroerd door een boodschap van onze leerling en kunstschaatster Dani Loonstra, waarin ze Thorbecke Prinsenlaan rond de jaarwisseling tagte.
'Heel erg bedankt aan al diegenen die mogelijkheden hebben gecreëerd voor mijn sportieve ontwikkeling in 2019 tot wat en wie ik vandaag ben. Ik ben blij met, en trots op mijn ontwikkelingen van het afgelopen jaar en zie het einde van dit decennium als een geweldig uitgangspunt voor het volgende. Ik zal in 2020 alles geven wat ik heb en zal alles onder ogen zien wat het op mijn pad brengt. Bring it on!'
Bijdragen aan 'wie en wat iemand is' én een leerling die nu al klaar is om alles wat het leven haar brengt eerlijk onder ogen te zien: voor ons is dit het allerhoogste wat we kunnen bereiken!

 
Spelenderwijs
Vwo4 speelde een economische versie van het gezelschapsspel 30 seconds. Op de kaartjes staan begrippen die de leerlingen moeten kennen voor hun volgende toets.
Leren met een competitie-element zorgt bij ons op school altijd voor extra spirit.
Onze sectie Economie is met dit spel genomineerd voor de Professor Peer Prijs, voor de meest innovatie en creatieve werkvormen om Economie te doceren.

 

 
Jeugdig leiderschap
Ezra uit V2B voetbalt zelf nog, maar is ondertussen ook begonnen aan een carrière als scheidsrechter. Zelfs wedstrijden van zijn leeftijdsgenoten leidt hij met een jaloersmakende vanzelfsprekendheid.
Mooi dat leerlingen zich ook op deze manier ontwikkelen. En nog mooier dat ze iets goeds betekenen in de stad en in de regio!


 

 
All I want for Christmas is you
Leerlingen namen het initiatief voor het Kerstschoolfeest en werkten het uit. Mevrouw Brito Lima zorgde voor de facilitering. Het resultaat was prima. Op 19 december was Club Rev3rse van ons! Prima opkomst en prima sfeer. Op één incidentje na, met een leerling die inmiddels niet meer bij ons op school zit, alleen maar blije mensen gezien. Volgend jaar weer!
Bijzondere dank aan Clementien de Zwart, de moeder van examenkandidaat Fabiënne, die de posters en de toegangskaarten voor ons maakte. En natuurlijk aan de leerlingen die het initiatief namen en de organisatie voor hun rekening namen: Fabiënne, Noor, Chloë en Desiree.
 

 

School van ons allemaal
Ons schoolgebouw staat er al bijna 20 jaar. We zijn nog altijd trots op de ruimte, het licht en de warmte die het uitstraalt. Tegelijkertijd hebben we het idee dat we er meer mee zouden kunnen.Een mooi voorbeeld daarvan zagen we voorafgaand aan het schoolfeest op 19 december. 's Middags hadden we de rapport-uitreikingen voor onze dansers. Daarna was er voor een aantal van hen te weinig tijd om nog naar huis te gaan om zich mooi te maken voor het feest. De aula werd door de meiden en hun moeders omgebouwd tot een ruimte voor het betere kapperswerk en visagie. Muziek aan, hapjes en drankjes op tafel, beetje dansen. Zo zien we het graag.
En het resultaat was overigens bij alle leerlingen oogverblindend!

 

 


Leren voor later
Meneer de Vries deed een aantal practica met havo2. Ontdekken-nadenken-redeneren-vastleggen. Die reeks is voor elke leerling bagage voor de rest van zijn/haar leven.


 
 
Cola en Economie
Een onverwacht vervolg op de Open Dag van vorig jaar.
Om het vak Economie uit te leggen, legde meneer Vervloet aanstaande leerlingen een blinde proeftest voor: een bekertje CocaCola en een bekertje met het (veel goedkopere, maar minder verkochte) huismerk van Albert Heijn. Ook de grootste kenners konden het verschil niet proeven. Met die wetenschap drinkt meneer Vervloet vanaf die dag alleen nog het AH-huismerk.

 


Open Dag

De Open Dag van 2020 wordt gehouden op vrijdag 31 januari (16.00 - 20.30 uur).

Zegt het voort!

 
Steen is een Kei
Onze mevrouw Steen kreeg de email hieronder van een leerling. Die kan nog aanzienlijk verbeteren in de werkdiscipline, maar relatiebeheer en spelen met woorden zitten er al goed in.
Overigens was mevrouw Steen gevleid, maar hield ze wel voet bij stuk.

 

Dansen op de begane grond
Omdat de dans bij ons op school steeds belangrijker en groter wordt, investeren we ook in ons gebouw. Op de begane grond maakten we een extra danslokaal. In de zomervakantie willen we deze beweging compleet maken: ook de beide danszalen van de derde verdieping naar de begane grond. Zo creëren we een eigen plek voor de dansers (en hun wachtende ouders), met een eigen ingang voor de avond-uren.


 

 

Foute truien voor goed doel
Vwo4 en vwo5 organiseerden de FouteKersttruienDag 2019 op school. De leerlingen verbonden het initiatief aan het goede doel Save the Children. De hele organisatie, promotie en financiële afwikkeling van de dag was onderdeel van een Praktische Opdracht voor het vak Bedrijfseconomie. En zoals het hoort bij een publiek initiatief, legden Roos en Stijn, namens de groep, ook publiekelijk verantwoording af.
Leerlingen en mevrouw Bronstring: geweldig gedaan!

 

Nieuwe jaar bevalt goed!
Mevrouw de Jong is op 1 januari 2020 moeder geworden van een gezonde zoon. 
Remus is zijn naam!
 
  


 

 

Agenda komende periode

Inloggen...

Bekijk de handleiding voor het ouderportaal.


Inloggevens vergeten?

Zit jij in groep 8?

Thorbecke VO is een actieve openbare scholengemeenschap met vier locaties met de nadruk op talentontwikkeling, sport, bewegen en dans. We motiveren je om het beste uit jezelf te halen!